5 fremtidige restauranttrender du ikke kan ignorere

Spør hvilken som helst restauranteier, og alle vil fortelle deg det samme. Bransjen er i endring – og den endrer seg raskt. God mat og vennlig service vil alltid være hjørnesteiner i restaurantbransjen, men det er rett og slett ikke nok lenger.

I dette blogginnlegget har vi slått sammen våre mange års erfaring i servicebransjen med råd fra eksperter i den globale og europeiske restaurantbransjen. Her er de viktigste trendene som du må kjenne til dersom du skal overleve og trives i dette nye og spennende miljøet.

Trend 1: Bekvemmelighet fortsetter å drive kjøpsbeslutninger

Dagens forbrukere er tidsbesparende, kunnskapsrike på teknologi og verdibevisste. De er vant til å bruke teknologi for å forenkle sine liv, og de vil at restaurantløsningene skal være like raske, fleksible og praktiske som resten av kjøpsbeslutningene de foretar seg. Rapporten til Mintel Global Food and Drink Trends 2019 viser at bekvemmelighet er så viktig at 82 % av forbrukerne som deltok i undersøkelsen, listet opp dette som et av de viktigste kriteriene ved det å spise ute. Og mens bekvemmelighet tradisjonelt har vært forbundet med hurtigmat, viser den skyhøye populariteten til hurtigmatrestauranter, bestilling via mobil og leveringstjenester at dette tydeligvis er en trend som restauranter ikke har råd til å ignorere.

Så hvordan møter restaurantene forbrukerens etterspørsel etter bekvemmelighet? Én måte er ved å tilby tekniske løsninger, som online-bestillinger og betaling via mobiltelefon. Ifølge undersøkelser foretatt av Deloitte foretrekker 40 % av kundene å bestille online, og de bruker mer penger når de bestiller online eller via en app. Dersom en restaurant lar kundene benytte teknologi for å foreta en bestilling, kommer de 6 % oftere tilbake, og de bruker 20 % mer penger hver gang.

Trend 2: Grønt blir normen – Kunder ønsker sunnere og mer miljøvennlige alternativer

Green goes mainstreamEtterspørselen etter sunnere og mer miljøbevisste matvarer fortsetter å ha stor innflytelse på restauranter. En stadig eldre befolkning, stadig mer fedme, diabetes og matintoleranse samt krav til velvære og det autentiske fra millenniumsgenerasjonen og generasjon Z fører til stor forandring i matvareindustrien. Dagens kunder vil ha sunn mat, og de vil gjerne kjenne til råvarenes bakgrunnshistorie.

Mens sukkerfrie og «fri for»-alternativer fortsetter å ha høyeste prioritet på spisesteder, er kjøttfritt protein en av de største fremvoksende trendene å følge med på. GlobalData rapporterer en markant økning i antallet «fleksitarianere» over hele verden de siste årene, og forutsier at plantebaserte proteinalternativer vil fortsette å stige i popularitet. Også en rekke andre studier støtter opp om dette. I en nylig undersøkelse av 4000 nordiske forbrukere fant Fazer at 41 % av finnene og 31 % av svenskene var interessert i plantebaserte proteiner som et mer miljøvennlig alternativ til kjøtt. Til og med i «kjøttgale» Frankrike gikk 41 % av franske forbrukere aktivt inn for å unngå og redusere konsumet av rødt kjøtt, ifølge Statista.

I bunn og grunn er velvære smart forretning. I en nylig studie fant Technomic at 40 % av forbrukerne er mer tilbøyeIige til å besøke restauranter som tilbyr sunne alternativer – selv om det ikke er det de bestiller.

Trend 3: Bygg bro over generasjonsgapet – Restaurantbransjen må tilpasse seg millenniumsgenerasjonen og generasjon Z

Millenniumsgenerasjonen og generasjon Z, det vil si mennesker som nå er under 35 år, vil utgjøre seks av ti mennesker på planeten i år 2020. Å forstå hvem de er og hvordan de skiller seg ut fra tidligere generasjoner, er helt avgjørende for enhver restaurant som ønsker å overleve de kommende tiårene.

De yngre generasjonene er hyperkoblet og ser ikke bare på teknologi som et middel for å forenkle livet, men også som en integrert del av tilværelsen. Ikke bare vil de bruke teknologi for å finne en restaurant online, de vil også forvente å kunne foreta bestillingen sin via en app eller et POS-system, ordne med levering gjennom en tredjepartsleverandør og betale ved hjelp av telefonen. Restauranten de velger, vil også ha en sterk tilstedeværelse i sosiale medier, og de vil sannsynligvis bidra til denne tilstedeværelsen enten ved å gi en vurdering eller ved laste opp bilder og beskrivelser av sin egen opplevelse av restauranten.

Tatt i betraktning det store potensialet «glorie-effekten» av sosiale medier tilbyr for å øke forbruket blant unge kjøpere, er dette noe alle restauranter som vil øke sine marginer, bør ta i betraktning. Denne generasjonen er nemlig også ekstremt verdibevisst. Faktisk viste Technomics 2017 Value and Pricing-rapport at mens forbrukere generelt har 37 % høyere sannsynlighet for å søke etter tilbud enn to år tidligere, er sannsynligheten 46 % høyere for millenniumsgenerasjonen.

Group of friends sitting together in a cafe looking at mobile phone and smiling. Young guy showing something to his friends on his smart phone.

Trend 4: Tett på og personlig – Unike, personlige opplevelser og nyskapende mat

I en verden som i økende grad domineres av digitale skjermer, er restaurantbransjen én av få bransjer som kan tilby unike, minneverdige og ekte opplevelser. Og det er akkurat det dagens forbrukere ser etter i restaurantene sine. Fremragende personale, nyskapende mat og konsepter, DIY-alternativer og en balanse mellom personlig service og teknologi vil bety vinn eller forsvinn i fremtiden.

En nylig undersøkelse fra Datassential rapporterer at mer enn en tredel av forbrukerne velger restauranter basert på «nye og interessante matvarer». Og mens eksotiske krydder og kreative retter fortsetter å drive salget, spesielt blant unge spisegjester, er det ikke lenger nok med nyskapende mat. I dag er restauranter mer enn et sted der folk spiser. Bli en del av restaurantainment-epoken – der restauranter er en møteplass for underholdning og konsepter som fokuserer på et bestemt tema eller en livsstil. En kafé rettet mot gamere, en nattklubb som er åpen om dagen, og en «hemmelig agent»-temarestaurant der du må ha et passord for å komme inn, er alle eksempler på hvordan restaurantbransjen forsøker å levere unike og skreddersydde opplevelser for å dekke forbrukernes etterspørsel.

Trend 5: Digitaliser for å overleve – Innovasjon innen digitale tjenester vil fortsette å vokse

Mens 3D-printede matvarer, «utvidet virkelighet»-menyer og utstyr med kunstig intelligens fortsatt er mange år unna for de fleste restauranter, er teknologien kommet for å bli. Og potensialet det gir for å øke fortjenesten, kan ikke lenger ignoreres. Deloitte rapporterer at når kundene kan bruke teknologi for å foreta bestillinger, øker forbruket deres med 20 %, og 6 % besøker bedriften igjen. Mens bare 3 % av restaurantbesøkene i Europas fem største byer dag involverer internett og mobilapper, er tallet allerede tre ganger høyere i USA og på vei oppover globalt.

*Europe 2018 Foodservice Outlook, NPD Group

Ifølge Euromonitor vil medarbeiderens rolle i restaurantopplevelsen gjennomgå en radikal endring i løpet av de neste 20 årene som følge av utbredt bruk av robot- og automatiseringsteknologi. Men det betyr ikke at de ansatte vil bli avleggs. I stedet vil digital innovasjon gjøre det mulig for restauranter å fokusere mer på design, menyplanlegging og – fremfor alt – enestående service. De som kan bruke teknologi for å redusere marginer samtidig som de forbedrer kundeopplevelsen, vil være de som gjør det best i fremtidens stadig mer konkurransepregede restaurantbransje.

Hvis du er interessert i å laste ned en gratis kopi av den komplette Trend-rapporten, finner du den her.